Γκουαντανάμο – Δομοκός ένα τσιγάρο δρόμος

fylakes-Recovered

Γκουαντάναμο – Δομοκός ένα τσιγάρο δρόμος..

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση και αφορά «ποινικές και σωφρονιστικές ρυθμίσεις», συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων θα μεταφερθούν σε «καταστήματα τύπου Γ», δηλαδή σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ανάμεσα στους κρατούμενους που θα βιώσουν το πιο σκληρό πρόσωπο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού βρίσκονται οι καταδικασμένοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, για εθνική προδοσία και οι βαρυποινίτες. Η κατηγοριοποίηση αυτή από τη μεριά του κράτους αποδεικνύει και συγχρόνως στηρίζεται στην συνεχή συντηρητικοποίηση των θεσμών, καθώς πλέον υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αξίζει να είναι ακόμα πιο φυλακισμένοι από τους κοινούς φυλακισμένους και πρέπει να ‘’σωφρονίζονται’’ περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Η διάταξη αυτή, η οποία έρχεται σε ευθεία ρήξη ακόμα και με τις βασικές συμβάσεις της δυτικής πολιτικής και νομικής κουλτούρας, είναι αποτέλεσμα της σημερινής κοινωνικής συνθήκης όπου το καθεστώς έκτακτης ανάγκης τείνει να μονιμοποιηθεί αλλά και να νομιμοποιηθεί. Μετά δηλαδή τις διαπομπεύσεις των οροθετικών γυναικών, τα ναζιστικής έμπνευσης στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, και τις κρατικές δολοφονίες (βλέπε δολοφονίες μεταναστών από μπάτσους του λιμενικού στο Φαρμακονήσι) ο κρατικός φασισμός έρχεται να συνεχίσει και να εντείνει την περιθωριοποίηση και καταστολή χρησιμοποιώντας τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την ακραία αστυνομική βία , την ποινικοποίηση κοινωνικών κινημάτων (Σκουριές) αλλά και την καθημερινή τρομοκρατία που υφίστανται οι «από τα κάτω» στους χώρους εργασίας και στις ουρές του ΟΑΕΔ μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ποιό είναι το μήνυμα που το κράτος θέλει να περάσει: Όποιος δεν ταυτίζεται με τον πολίτη-υπήκοο που κάθε οργουελικό καθεστώς ονειρεύεται θα βιώνει  την οργή της «δημοκρατίας».

 Μιας δημοκρατίας στην οποία ο βασανισμός μέχρι θανάτου του κρατούμενου Ιλία Καρέλι από δεσμοφύλακες στις φυλακές της Νιγρίτας, γίνεται απροκάλυπτα, παρά την καταγραφή στοιχείων μέσω κάμερας, και χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις στους κατά τα άλλα ‘’θιασώτες της νομιμότητας και της δικαιοσύνης’’. Επομένως, μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα ότι αν οι ανθρωποφύλακες χτυπούν μέχρι θανάτου βαρυποινίτες στις ‘’κανονικές’’ φυλακές, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας οι συνθήκες και τα βασανιστήρια θα θυμίζουν Γκουαντάναμο. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάργηση δικαιωμάτων των κρατουμένων όπως αυτά των αδειών, της επικοινωνίας, της ημιελευθερης διαβίωσης και των μεροκαμάτων καθώς και η σύσταση ειδικού σώματος της ΕΛ.ΑΣ. για τη φρούρηση των φυλακών, που θα έχει τη δυνατότητα -ακόμη και ένοπλης- επέμβασης σε κάθε προσπάθεια αντίστασης (διαμαρτυρίες, απεργίες πείνας, εξεγέρσεις). Δεν θεωρούμε φυσικά πως μπορούν να υπάρξουν ‘’καλές συνθήκες κράτησης’’, καθώς η στέρηση της ελευθερίας δεν αντισταθμίζεται με κανένα τρόπο, εντοπίζουμε όμως στο νομοσχέδιο αυτό την προσπάθεια περεταίρω απομόνωσης, εκφοβισμού και καταστολής ανθρώπων που αντιστέκονται εντός και εκτός των τειχών της φυλακής.

ΑΓΩΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΥΡΙΟ

αυτόνομο σχήμα ψυχολογίας

αυτόνομο σχήμα αγγλικού

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

css.php