Εδώ το αρχείο σε pdf
{Το κείμενο μοιράστηκε στους πρωτοετείς του τμήματος, στην τελετή υποδοχής στις 2/10/2013}
12+1 πράγματα που δεν θα ήθελες να ξέρεις…
… για την Αγγλική Φιλολογία
1. Βιβλία γιοκ! Οι 7 τόμοι Norton (συλλογή λογοτεχνικών κειμένων) δεν δίνονται από πέρυσι, κι άλλα συγγράμματα (κυρίως γλωσσολογικά) είτε δεν παρέχονται καθόλου είτε δίνονται για ένα εξάμηνο και πρέπει να επιστραφούν.
2. Ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας των συγγραμμάτων αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε φωτοτυπίες και κόρπορα (οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα 12,50 ευρώ για ένα μάθημα).
3. Στο 1ο και 2ο έτος δεν διαλέγεις τα μαθήματά σου, καθώς το πρόγραμμα είναι προκαθορισμένο χωρίς δυνατότητες επιλογής. Από το 3ο έτος θεωρητικά επιλέγεις αυτό που θέλεις. Πρακτικά, λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος δηλώσεων αναγκάζεσαι να παρακολουθήσεις μαθήματα δεύτερης ή και τρίτης επιλογής. Το διδακτικό προσωπικό μειώνεται (γιατί όσοι καθηγητές φεύγουν δεν αναπληρώνονται) και μαζί μ’ αυτό και τα μαθήματα…
4. Κι αν νομίζεις ότι γλίτωσες από το απουσιολόγιο του λυκείου, θα ξενερώσεις λιγάκι. Οι απουσίες καλά κρατούν στο 1ο έτος, με μαθήματα που κόβεσαι στις 5, 3 ή ακόμα και στη 1 απουσία, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να εντατικοποιούν την καθημερινότητά σου.
5. Τον περασμένο Ιανουάριο, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, επιχειρήθηκε με το σχέδιο Αθηνά1 η συγχώνευση της σχολής με τα υπόλοιπα ξενόγλωσσα τμήματα σε ένα ενιαίο τμήμα ξένων γλωσσών και φιλολογίας. Τώρα ακούγεται για Σχέδιο «Αθηνά 2» την άνοιξη του 2014…
6. Οι γενικές συνελεύσεις2 πολλές φορές δεν καταφέρνουν να πραγματοποιηθούν λόγω έλλειψης απαρτίας και, μάντεψε! Δεν πατάει ο ευγενέστατος δαπίτης/πασπίτης που σε βοήθησε στις εγγραφές, γιατί συμφέρει οι αποφάσεις να παίρνονται απ’ τους λίγους (Δ.Σ.)3 κι όχι από ‘’τα κάτω’’.
…γενικότερα για το Α.Π.Θ.
7. Η λέσχη μέχρι τώρα λειτουργούσε δωρεάν για όλους. Τώρα ιδιωτικοποιείται, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπει αντίτιμο για κάθε γεύμα είτε για όσους δεν είναι φοιτητές του ΑΠΘ (αποκλεισμοί φοιτητών από ΠΑ.ΜΑΚ. και ΤΕ.Ι., μεταπτυχιακών φοιτητών, άνεργων, άστεγων και γενικότερα όσων κάλυπταν τις ανάγκες σίτισης τους μέχρι τώρα στη λέσχη) είτε ακόμα (ποιος μας εγγυάται το αντίθετο;) και για τους φοιτητές του ΑΠΘ.
8. Το προηγούμενο έτος μέσα σε κλίμα ανασφάλειας, αποπροσανατολισμού και εκβιασμών, απολύθηκαν εργολαβικοί εργαζόμενοι4 του ΑΠΘ.
9. Στα πλαίσια της ίδιας τακτικής, τίθεται σε διαθεσιμότητα το 1/3 των διοικητικών υπαλλήλων του Α.Π.Θ.
10. Από αυτό το καλοκαίρι μπήκαν επίσημα τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά (Μην παραξενευτείς εάν σε λίγο καιρό σου ανακοινώσουν ότι θα μπούνε και στις προπτυχιακές σπουδές).
11. Δε μας έφταναν πρυτάνεις κι αντιπρυτάνεις στα πανεπιστήμια, προστέθηκαν και τα συμβούλια διοίκησης ανοίγοντας το δρόμο στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση .
12. Οι πρόεδροι των σχολών (συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας Καλογερά) όπως και ο πρύτανης έβαλαν την υπογραφή τους για να εισβάλλουν τα ΜΑΤ στο Α.Π.Θ. ,να σπάσουν την κατάληψη και την απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων, συλλαμβάνοντας 11 από αυτούς. Λίγες μέρες νωρίτερα, μετά την πορεία της 17 Νοέμβρη, για άλλη μια φορά η πρυτανεία με τη σιωπή της επέτρεψε την έφοδο των μπάτσων, τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό 16 φοιτητών.
13. Αυτό που συναντάμε καθημερινά στο Α.Π.Θ. είναι οι κλειδωμένες αίθουσες, οι κλειστές σχολές μετά τις 9, το νέκρωμα και η αποστείρωση του πανεπιστημίου.
Τώρα βέβαια μπορεί η χαμογελαστή δαπίτισσα να μη σου μιλήσει για όλα αυτά και να σε καθησυχάζει διότι, ‘Τι να κάνουμε? Λεφτά δεν υπάρχουν.’ Εάν όμως ούτε κι εσύ δεν χορταίνεις με τα παρηγορητικά γλυκόλογα υπάρχει και η επιλογή της αμφισβήτησης, της συλλογικοποίησης, της αντεπίθεσης, μέσα από αμεσοδημοκρατικές και αντιιεραρχικές δομές, όπως οι γενικές συνελεύσεις. Κι επειδή δε ζούμε στην πανεπιστημιακή γυάλα, ούτε αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας μόνο ως φοιτήτριες επιλέγουμε να συμμετέχουμε και σε κοινωνικούς – ταξικούς αγώνες, συνδεόμενες και με υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια.
Επ περίμενε, δεν τελειώσαμε ακόμη, ρίξε μια ματιά και στις υποσημειώσεις…
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΟΥ
[Το αυτόνομο σχήμα αγγλικού είναι μια συλλογικότητα που λειτουργεί με αντιιεραρχικές δομές και συνδιαμόρφωση απόψεων, δε συμμετέχει στις εκλογές, δε γουστάρει κόμματα και φασίστες. ]
————————————————————————
1 Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ προέβλεπε τη μετακίνηση, συγχώνευση, κατάργηση μεγάλου ποσοστού των τμημάτων των ΤΕΙ και την ευφυέστατη και σοφή (εξού και το όνομα) συγχώνευση κάθε ξενόγλωσσου και μεταφραστικού τμήματος (από 534 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ απομένουν τα 405). Ως αντίδραση σε αυτό το νομοσχέδιο, το Αγγλικό από τις 19 Φεβρουαρίου έως και τις 20 Μαρτίου προχώρησε σε κατάληψη και εξωστρεφείς δράσεις (μοιράσματα, πορείες, μικροφωνικές, κλείσιμο δρόμων και ΟΣΕ, παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, συμμετοχή στην πανελλαδική πορεία της Αθήνα). Τελικά, η συγχώνευση δεν έγινε.
2 Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου και μπορεί να αποφασίσει για κάθε θέμα. Στη συνέλευση μπορούν να συμμετέχουν και να συναποφασίζουν όλα τα μέλη του συλλόγου, δηλαδή όλοι οι φοιτητές του τμήματος.
3 Δ.Σ. = Διοικητικό Συμβούλιο = Οι εκλεγμένοι από τον φοιτητικό σύλλογο αντιπρόσωποι. Το Δ.Σ. είναι η αναπαραγωγή του κοινοβουλευτικού μοντέλου εξουσίας, που είναι μόνο κατ’ επίφαση δημοκρατικό. Δημοκρατία είναι μόνο η άμεση. Α! Και αντιπροσώπους-σωτήρες δεν χρειαζόμαστε, μπορούμε μόνες και μόνοι να αποφασίζουμε.
4 Ο εργολαβικός θεσμός υπάρχει στο Α.Π.Θ. εδώ και 25 χρόνια. Ο εργολάβος αναλαμβάνει μέσω διαγωνισμού να παρέχει απασχόληση σε εργαζομένους για τον καθαρισμό, τη φύλαξη, τις γραμματείες και ορισμένες άλλες υπηρεσίες. Απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό που προβλέπεται από το κράτος για τις εργολαβίες, ο εργολάβος, καρπώνεται το 8% του συνολικού ποσού χωρίς να παράγει ουσιαστικό έργο ενώ το 23% είναι το Φ.Π.Α. Με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων και την μη πληρωμή των δεδουλευμένων τους για 2 μήνες, οι εργολαβικοί προχώρησαν σε απεργία και κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για σχεδόν 2 μήνες.